Almanya’da İlk Döner Kebabını Yapan, Milli Yemeklerimizi Dünyaya Tanıtan Adamın Hikayesi
Eminiz yurt dışında bulunduysanız, orada bir dönerci gördüğünüzde kendi ülkenizdeymiş gibi mutlu olmuşsunuzdur. Özellikle bu konuda Türkiye kadar iyi olan Almanya’da Her adımda döner restoranları var. Sizce Almanlar döneri bu kadar seviyor mu?
Cevabını şimdi verelim, evet. Milli yemeğimiz Almanların en sevdiği fast food listesinde ilk sırayı kaybetmiyor. . Peki döner kebap nasıl Almanya’ya gidip meşhur oldu?
Bunun için 1972 yılına dönmemiz gerekiyor.
Almanya’da döner ekmeğinin hikayesi yarım asır öncesine dayanıyor. Berlin’deki iki göçmen işçiye, Kadir Nurman ve Mehmet Aygün’e ulaşıyor. II. 2. Dünya Savaşı’ndan sonra Batı Almanya ekonomisini canlandırmak için Doğu ve Güney Avrupa’dan gelen göçmenler arasında, döneri Alman topraklarına ilk getirenin kim olduğu hala tartışılıyor. Ancak Avrupa Türk Döner Sanayicileri Birliği bu unvanı resmi olarak Kadir Nurman’a verdi.
dernek sözcüsü Gürsel Ülber’eEdinilen bilgiye göre Batı Berlin’deki ilk döner, 1972 yılında Kadir Nurman tarafından satıldı. Ancak her iki göçmen personel de, normalde pirinç pilavı ve salatayla servis edilen döneri, ekmeğin ortasında ilk kez kendilerinin ikram ettiğini iddia ediyor. Almanların sokakta rahatlıkla tüketebileceği bir yöntem.
Personel olarak Almanya’ya giden kafilede Malatyalı Kadir Nurman da bulunuyor.
Nurman’ı tanıyanların anlattıklarına göre ne yaparsa yapsın, tabiri caizse onun elindeydi. Bir süre Almanya’da çalıştıktan sonra Türkiye’ye dönüp ticarete başladı ve ne yazık ki başarısız oldu. Daha sonra bunun olmayacağını düşünerek tekrar Almanya’ya gitti. Sokakta dondurma bile sattığı söyleniyor. Nurman, 1972 yılında Berlin’in merkezinde City Grill adında bir dönerci açtı.Böylece belki de hayatında verdiği en doğru karara doğru emin adımlarla ilerledi.
Döner kebap, Türk mutfağında eski çağlardan beri tabakta servis edilmektedir. pilavla tüketilen klasik bir yemek. Ancak Kadir Nurman, hamburger tarzı ekmeğin ortasında döner etini servis ederek hızlı yemek alternatifi fikrini geliştirdi. Nurman’ın yaratıcılığıyla tanışan Almanlar, döneri o kadar benimsediler ki zamanla ülkenin vazgeçilmez yiyeceklerinden biri haline geldi.
Almanya’da hızlı tüketilen fast food yemekleri arasında döner kebap sosisi bile geride bıraktı.
Bu durum aslında Türkiye’den gelen göçmenlerin Alman kültürüne ve ekonomisine etkisinin önemli bir göstergesidir. Üstelik bu Türklere çok iyi bir istihdam sağlıyor. Döner kebabı Almanya’ya tanıtıyoruz Kadir Nurman,24 Ekim 2013’te Berlin’de hayatını kaybetti. Ölümünden iki yıl önce, 2011 yılında Türkiye Döner Üreticileri Federasyonu tarafından Kadir Nurman’a “ekmekteki dönerin mucidi” unvanı verilmişti. döneri ilk icat edenlerdir.
Peki Almanlar neden döneri bu kadar çok seviyor?
Lezzetli, bol malzemeli, proteinli ve salata seçenekli Her zaman elinizin altında olması büyük bir avantajdır. Elbette lezzetinin yanı sıra porsiyonlarının büyük, doyurucu, pratik ve uygun fiyatlı olması da bu yemeği Almanya’da popüler kılıyor.
Döner, Almanya’da ilk olarak dana etinden yapılırken, daha sonra tavuk, kuzu, hindi gibi çeşitli et türlerinden de hazırlandı. çeşitlendirilmiştir. Gördüğünüz gibi dönerin birçok seçeneği var. hem doyurucu hem lezzetliYiyecek olduğuna dair kozmik bir yankı buldu.
Kadir Nurman’ın Almanlara tanıttığı döner, bugün dünyada olduğu gibi ülkemizde de tanınan bir yemektir. Dünyanın neresine giderseniz gidin, birebir versiyonunu olmasa bile benzerini mutlaka bulacaksınız. Belki Kadir Nurman bunun garantisini veremez ama biz size verebiliriz.
Fast food ile ilgili diğer içeriğimiz: